Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Monstera Pertusum vs Deliciosa

Monstera Pertusum vs Deliciosa

Monstera Pertusum vs. Monstera Deliciosa: Welke Past Beter bij Jou?

Monstera kamerplanten zijn geliefd om hun opvallende, gespleten bladeren en tropische uitstraling. Deze plant wordt ook wel de gatenplant genoemd. Als je overweegt om een tropische flair aan je interieur toe te voegen, dan zijn kamerplanten zoals de Monstera Pertusum en Monstera Deliciosa uitstekende keuzes. Deze indrukwekkende planten, ook wel bekend als de 'gatenplant', hebben een unieke uitstraling en kunnen een exotische sfeer creëren. Maar wat zijn de verschillen tussen de Monstera Pertusum en de Monstera Deliciosa, en welke past beter bij jouw behoeften? Laten we dieper ingaan op hun kenmerken, verzorging en ideale omstandigheden.

Nieuwe kamerplant online kopen? Bekijk:

Gatenplant - Monstera (alle soorten)
Monstera Deliciosa
Monstera Pertusum 

Verschillen tussen Monstera Pertusum en Monstera Deliciosa

Uiterlijk en Grootte Monstera Pertusum en Monstera Deliciosa

Monstera Pertusum: Monstera Pertusum is vaak verward met Monstera Deliciosa, maar de Pertusum heeft enkele subtiele verschillen. De bladeren van de Pertusum zijn meestal iets kleiner en minder diep ingesneden. Ze hebben vaak een meer ovale vorm en kunnen gaten vertonen die minder symmetrisch zijn dan die van de Deliciosa. De plant kan in ideale omstandigheden hoogten bereiken van 2 tot 3 meter, waardoor hij geschikt is voor binnenomgevingen die niet te veel ruimte bieden.

Monstera Deliciosa: Monstera Deliciosa staat bekend om zijn grote, hartvormige bladeren met diepe insnijdingen en karakteristieke gaten. De bladeren kunnen in grootte variëren van 25 cm tot wel 90 cm in diameter. De Deliciosa kan ook aanzienlijke hoogten bereiken, vaak tot 3 meter of meer in huisomstandigheden. Deze plant is populair vanwege zijn indrukwekkende bladstructuur die een echt tropische uitstraling geeft.

Bloei en Vruchten Monstera Pertusum en Monstera Deliciosa

  • Monstera Pertusum: Monstera Pertusum bloeit zelden binnenshuis, maar als hij bloeit, produceert hij kleine, minder opvallende bloemen in vergelijking met de Deliciosa. De vruchten van de Pertusum zijn eetbaar, maar ze komen zelden voor in een binnenomgeving.
  • Monstera Deliciosa: Monstera Deliciosa kan binnenshuis bloeien, hoewel dit zeldzaam is. De bloemen zijn wit en torenvormig, en de plant produceert eetbare vruchten die naar een mix van ananas en banaan smaken. Deze vruchten zijn echter giftig als ze onrijp zijn en moeten met zorg worden geconsumeerd.

Groeiomstandigheden Monstera Pertusum en Monstera Deliciosa

  • Monstera Pertusum: Monstera Pertusum gedijt goed in heldere, indirecte verlichting. Hij kan ook lagere lichtomstandigheden verdragen, maar dit kan de groei vertragen. De plant heeft regelmatig water nodig, waarbij de grond vochtig maar niet drassig moet blijven. Hij kan goed gedijen in een omgeving met gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid.
  • Monstera Deliciosa: Monstera Deliciosa houdt van helder, indirect licht en kan direct zonlicht verdragen voor een paar uur per dag. Regelmatig water geven is essentieel, vooral tijdens de groeiperiode. De grond moet goed doorlatend zijn om wortelrot te voorkomen. Deze plant gedijt goed in een hoge luchtvochtigheid en kan profiteren van regelmatig sproeien.

Verzorgingstips voor beide soorten Monstera

  • Licht: Beide planten houden van helder, indirect licht. Direct zonlicht kan worden verdragen, maar te veel kan bladschade veroorzaken.
  • Water: Houd de grond vochtig maar niet te nat. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten door licht opdrogen.
  • Voeding: Gebruik in de lente en zomer een uitgebalanceerde vloeibare meststof om de groei te bevorderen.
  • Temperatuur: Ideale temperaturen liggen tussen de 18-27°C. Zorg ervoor dat ze beschermd zijn tegen koude tocht en temperaturen onder de 10°C.
  • Luchtvochtigheid: Beide soorten waarderen een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig sproeien kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen.

Lees meer: Verzorging Monstera

Welke Monstera past bij jou?

Bij de keuze tussen de Monstera Pertusum en de Monstera Deliciosa hangt het af van je ruimte en je persoonlijke voorkeuren. Als je een plant zoekt met iets kleinere bladeren en een minder veeleisende verzorging, dan is de Pertusum een goede keuze. Voor degenen die een imposante plant met grote, opvallende bladeren, is de Deliciosa perfect.

Beide planten brengen een stukje tropisch paradijs naar je huis, met hun unieke bladeren en exotische uitstraling. Welke je ook kiest, zorg ervoor dat je ze de juiste zorg en aandacht geeft, zodat ze kunnen floreren en je jarenlang kunnen laten genieten van hun schoonheid.

Wil je een Monstera Pertusum of Monstera Deliciosa toevoegen aan je plantenverzameling? Bezoek onze planten webwinkel en ontdek ons uitgebreide assortiment aan tropische planten!

Vorig artikel Verschil Monstera Variegata en Thai Constellation
Volgend artikel Verschil Strelitzia Nicolai en Reginae