Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Monstera Verzorging

Monstera Verzorging

Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera Deliciosa, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn grote, glanzende bladeren en opvallende luchtwortels. Het is inheems in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De Monstera is geliefd vanwege zijn unieke bladstructuur, die vaak grote insnijdingen en gaten vertoont, waardoor het een decoratief en exotisch uiterlijk krijgt. Het is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen en gedijt goed in helder, indirect licht en regelmatige watergift. In deze blog geven we je verzorgingstip voor de Monstera en beantwoorden we een aantal vragen over deze kamerplant.

Welke soorten Monstera zijn er?

De bekendste soort Monstera is Monstera deliciosa, ook wel de gatenplant genoemd vanwege de kenmerkende bladstructuur met gaten en insnijdingen. Deze soort staat bekend om zijn grote, glanzende bladeren. Monstera deliciosa kan een vrij grote kamerplant worden, vooral naarmate hij ouder wordt. Jonge Monstera's zijn meestal compacter en hebben kleinere bladeren, maar naarmate ze groeien, kunnen ze uitgroeien tot grote planten met grote bladeren en lange luchtwortels. Monstera deliciosa is populair vanwege zijn gemakkelijke verzorging en het vermogen om snel te groeien onder de juiste omstandigheden.

Naast de bekende Monstera deliciosa zijn er nog andere interessante soorten Monstera.

  • Monstera adansonii: Ook bekend als de 'gatenplant' of 'gatenkaasplant', staat bekend om zijn kleinere bladeren met gaten, die een delicate uitstraling geven aan de plant.

  • Monstera minima: Een compactere variant van de Monstera, met kleinere bladeren en een meer bescheiden groeipatroon. Ideaal voor kleinere ruimtes of voor diegenen die een subtiele tropische touch willen toevoegen aan hun interieur.

  • Monstera obliqua: Bekend als een van de meest zeldzame en kostbare Monstera-soorten, heeft Monstera obliqua bladeren die zeer dun zijn en grote gaten bevatten. Het is een favoriet onder verzamelaars vanwege zijn unieke uitstraling.

  • Monstera Thai Constellation: Een opvallende variant met crèmekleurige vlekken op zijn bladeren, wat zorgt voor een prachtig contrast met het donkergroene blad. Deze soort staat bekend om zijn decoratieve waarde en wordt vaak gezocht door liefhebbers van bijzondere planten.

  • Monstera Monkey Leaf: Ook bekend als de 'Ape Leaf Monstera', deze variant heeft bladeren die lijken op de afdruk van een apenpoot. Het heeft een uniek en speels uiterlijk dat een interessant element toevoegt aan elke plantencollectie.


Elke soort Monstera heeft zijn eigen kenmerken en esthetiek, waardoor er voor elke liefhebber van deze prachtige planten wel een geschikte variant te vinden is.

Is Monstera een moeilijke plant?

Over het algemeen wordt Monstera beschouwd als een gemakkelijke plant om te verzorgen, vooral voor beginnende plantenliefhebbers. Het gedijt goed onder diverse omstandigheden en kan zowel in helder indirect licht als in lichtere schaduw groeien. Monstera's hebben matig water nodig en kunnen goed gedijen in vochtige omgevingen, maar ze verdragen ook periodes van droogte. Ze zijn niet bijzonder vatbaar voor plagen of ziekten en vereisen geen ingewikkelde verzorgingsroutines. Over het algemeen kan regelmatig controleren van de waterbehoefte en af en toe snoeien voldoende zijn om een Monstera gezond en gelukkig te houden.

Waar moet je je Monstera plaatsen?

Een Monstera gedijt goed op een plek met helder, indirect licht. Plaats hem dus in de buurt van een raam, maar vermijd direct zonlicht, vooral tijdens de heetste uren van de dag, omdat dit de bladeren kan verbranden. Een locatie met lichte schaduw is vaak ideaal.

Welke temperatuur voor je Monstera?

Het is belangrijk om deze plant in een ruimte te plaatsen waar de temperatuur stabiel is, bij voorkeur tussen 18-24°C. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is voor de plant om te groeien, omdat Monstera's bekend staan om hun weelderige groei.

Monstera Water Geven

Monstera's hebben matig water nodig. Laat de bovenste laag van de potgrond opdrogen tussen gietbeurten door en vermijd dat de wortels in water staan, wat kan leiden tot wortelrot. Pas het waterregime aan op basis van seizoensgebonden behoeften en de lichtomstandigheden van de plant.

Hoe vaak Monstera water geven?

De frequentie van het water geven van een Monstera hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de plant, de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid en de potgrondsamenstelling. Over het algemeen heeft een Monstera matig water nodig, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels constant in vochtige grond staan, omdat dit kan leiden tot wortelrot.


Een algemene richtlijn is om de grond te laten opdrogen tussen gietbeurten. Controleer de vochtigheid van de grond door je vinger ongeveer 2-3 centimeter diep in de grond te steken. Als de grond op deze diepte droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. In het algemeen kan het nodig zijn om een Monstera ongeveer eens per week water te geven, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beter is om iets minder water te geven dan te veel, omdat Monstera's beter bestand zijn tegen droogte dan tegen te veel water. Let ook op de bladeren van de plant: als ze gaan hangen, kan dit een teken zijn van zowel te veel als te weinig water, dus pas de watergift dienovereenkomstig aan.

Hoe geef je een Monstera water?

Om een Monstera water te geven, controleer je eerst de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken; als deze droog aanvoelt, giet je gelijkmatig water over de potgrond, vermijdend direct contact met de bladeren, en laat je overtollig water weglopen uit de pot om te voorkomen dat de wortels in stilstaand water staan, en herhaal je dit proces wanneer nodig, meestal ongeveer eens per week, afhankelijk van de specifieke behoeften van je plant en de omgevingsomstandigheden.

Hoe snel groeit een Monstera?

De groeisnelheid van een Monstera kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de soort, groeiomstandigheden, verzorging en genetica van de plant. Over het algemeen kunnen Monstera's vrij snel groeien onder de juiste omstandigheden. Jonge Monstera's groeien meestal sneller dan oudere exemplaren.

Monstera deliciosa, de meest bekende soort, staat bekend om zijn snelle groei, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar wanneer de groeiomstandigheden optimaal zijn. Andere soorten Monstera, zoals Monstera adansonii en Monstera obliqua, kunnen ook snel groeien, maar de groeisnelheid kan per individuele plant variëren.

De groeisnelheid kan worden bevorderd door het bieden van voldoende licht, regelmatige watergift en bemesting, en het creëren van een warme, vochtige omgeving. Regelmatig snoeien kan ook de groei bevorderen door de plant te stimuleren om nieuwe scheuten en bladeren te produceren.

Mosstok Monstera

Een mosstok kan een waardevol hulpmiddel zijn voor de Monstera, vooral als je wilt dat hij rechtop groeit en zijn karakteristieke klimmende gewoonten ontwikkelt. Hier zijn enkele belangrijke punten over het gebruik van een mosstok voor je Monstera:

Heeft Monstera mosstok nodig?

Ja, een mosstok kan zeer gunstig zijn voor de Monstera, vooral omdat het een klimmende plant is die van nature naar ondersteuning zoekt tijdens zijn groei.

Hoe Monstera opbinden aan mosstok?

Je kunt zachte binddraad of touw gebruiken om de stengels voorzichtig tegen de mosstok te leiden terwijl ze groeien. Dit helpt om een ​​gezonde verticale groei te stimuleren en de plant zijn iconische uitstraling te laten behouden.

Kopen van een Monstera met mosstok

Bij het kopen van een Monstera met een mosstok, let op dat de mosstok stevig in de pot is bevestigd en dat de plant gezonde groei vertoont. Een Monstera met een mosstok, zoals de Monstera Pertusum of de Monstera Deliciosa mosstok kan een goede investering zijn als je wilt genieten van een mooi ontwikkelde, rechtopstaande plant vanaf het begin.

Monstera opbinden zonder mosstok

Het opbinden van een Monstera (gatenplant) zonder een mosstok kan worden bereikt met behulp van touw, draad of speciale plantenbinders. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Materialen verzamelen: Zorg ervoor dat je touw, draad of plantenbinders hebt die sterk genoeg zijn om de plant te ondersteunen.

  2. Stabiliteit: Plaats indien nodig een stevige ondersteuning zoals een stok of een ander stevig object in de pot om de plant te ondersteunen terwijl je hem opbindt.

  3. Bevestigingspunten: Begin bij de basis van de plant en werk omhoog. Bind voorzichtig het touw of de draad rond de stengels van de Monstera en bevestig ze stevig aan de ondersteuning. Zorg ervoor dat je niet te strak bindt om de stengels niet te beschadigen.

  4. Begeleiden: Leid de stengels omhoog langs de ondersteuning terwijl je verdergaat. Je kunt het touw op verschillende hoogtes rond de stengels binden om de plant geleidelijk te begeleiden naar een opstaande groei.

  5. Vastzetten: Controleer regelmatig of de bindingen nog stevig zijn en pas ze indien nodig aan. Zorg ervoor dat de plant comfortabel kan groeien en niet beperkt wordt door de bevestigingen.

Door deze methode toe te passen, kun je je Monstera op een natuurlijke manier ondersteunen en begeleiden om een mooi opstaand uiterlijk te krijgen zonder het gebruik van een mosstok.

Wanneer je Monstera verpotten/ompotten?

Je moet je Monstera verpotten wanneer de wortels de pot beginnen te vullen en er weinig ruimte overblijft voor groei. Tekenen dat het tijd is om de plant te verpotten zijn onder meer wortels die uit de drainagegaten groeien, langzame groei of water dat snel door de pot heen stroomt bij het besproeien. Over het algemeen is het aan te raden om een Monstera ongeveer eens in de 1-2 jaar te verpotten, bij voorkeur in het voorjaar of de vroege zomer wanneer de plant actiever groeit. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot, gebruik verse potgrond en zorg ervoor dat de nieuwe pot drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.

Monstera Potgrond

Monstera's gedijen goed in een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het gebruik van een mengsel van potgrond voor kamerplanten vermengd met een deel grof zand of perliet kan helpen bij het bevorderen van een gezonde groei en drainage, wat essentieel is om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren op vochtigheid en indien nodig water te geven, maar zorg ervoor dat de grond niet te langdurig vochtig blijft, omdat dit schadelijk kan zijn voor de wortels.

Hoe krijg je meer gaten in Monstera?

Om meer gaten in de bladeren van een Monstera te bevorderen, kun je een paar strategieën proberen:

  1. Zorg voor voldoende licht: Monstera's ontwikkelen meer gaten in hun bladeren wanneer ze voldoende natuurlijk licht ontvangen. Plaats de plant dus in de buurt van een raam waar hij helder, indirect licht kan krijgen.

  2. Optimaliseer de luchtvochtigheid: Een hogere luchtvochtigheid kan de groei van de Monstera bevorderen en de ontwikkeling van meer gaten in de bladeren stimuleren. Dit kun je bereiken door regelmatig te sproeien, een luchtbevochtiger te gebruiken of de plant in een vochtige omgeving te plaatsen.

  3. Geef de plant voldoende ruimte om te groeien: Een gezonde Monstera met voldoende ruimte om te groeien, zal over het algemeen meer gaten in de bladeren ontwikkelen. Zorg voor een ruime pot en geef de plant regelmatig voeding.

  4. Stimuleer groei door snoeien en stekken: Regelmatig snoeien kan nieuwe groei stimuleren, wat kan resulteren in meer gaten in de bladeren. Je kunt ook stekken nemen van gezonde delen van de plant en deze opnieuw planten, wat kan leiden tot een weelderiger groei met meer gaten in de bladeren.

Door deze strategieën toe te passen, kun je de kans vergroten dat je Monstera meer gaten in de bladeren ontwikkelt, waardoor hij zijn karakteristieke en decoratieve uitstraling krijgt.

Monstera Luchtwortels

Monstera-planten, zoals de Monstera Deliciosa en Monstera Thai, ontwikkelen vaak luchtwortels die een belangrijk onderdeel zijn van hun natuurlijke groeipatroon. Deze wortels helpen de plant zich vast te klampen aan bomen en andere structuren in hun natuurlijke habitat, wat hen stabiliteit en toegang tot extra voedingsstoffen en water geeft.

Wat moet ik doen met de luchtwortels van mijn Monstera?

Luchtwortels hoeven niet verwijderd te worden en kunnen zelfs helpen om je plant te ondersteunen als je ze naar beneden leidt en in de potgrond steekt. Ze helpen de plant om extra voedingsstoffen en water op te nemen.

Kunnen luchtwortels Monstera worden gesnoeid?

Ja, je kunt luchtwortels snoeien als ze te lang of ongewenst worden, maar zorg ervoor dat je dit met een schone en scherpe schaar doet om de plant niet te beschadigen.

Zijn luchtwortels schadelijk voor mijn muren of meubels?

Luchtwortels kunnen zich aan oppervlakken hechten, maar ze zullen geen schade aan muren of meubels veroorzaken. Als je ze wilt sturen of beperken, kun je ze voorzichtig losmaken en in de richting van de potgrond leiden.

Door goed voor de luchtwortels te zorgen, zorg je ervoor dat jouw Monstera Thai Constellation gezond en sterk blijft, wat bijdraagt aan een lange levensduur en een prachtige groei.

Monstera ziektes

Hoewel de Monstera over het algemeen vrij veerkrachtig is, kan hij af en toe last hebben van enkele veelvoorkomende ziektes en plagen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen waar je op moet letten:

  1. Bladverbranding: Dit kan optreden als de plant wordt blootgesteld aan te veel direct zonlicht. Het resulteert meestal in verkleuring en bruine vlekken op de bladeren. Plaats de plant op een meer beschaduwde plek om dit te voorkomen.

  2. Bladvergeling: Vergeling van de bladeren kan duiden op overwatering of onderbemesting. Zorg ervoor dat je de plant niet te veel water geeft en dat je regelmatig een uitgebalanceerde meststof gebruikt.

  3. Wortelrot: Dit wordt vaak veroorzaakt door overmatig water geven en slechte drainage. Als de wortels van de plant rotten, kan dit leiden tot verwelking van de bladeren en uiteindelijk de dood van de plant. Vermijd overbewatering en zorg voor een goed doorlatende potgrond.

  4. Schimmelinfecties: Schimmels zoals meeldauw en botrytis kunnen de Monstera aantasten, vooral als de luchtvochtigheid hoog is en er onvoldoende luchtcirculatie is. Vermijd te veel vocht rond de bladeren en zorg voor voldoende ventilatie om schimmelgroei te voorkomen.

  5. Plagen: Af en toe kunnen plagen zoals spintmijten, bladluizen en tripsen de Monstera aanvallen. Controleer regelmatig de bladeren op tekenen van plagen en neem indien nodig passende maatregelen, zoals het gebruik van insecticidale zeep of het isoleren van geïnfecteerde planten.

Door regelmatig de gezondheid van je Monstera Deliciosa te controleren en preventieve maatregelen te nemen, kun je veel van deze problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je plant gezond en gelukkig blijft.

Waarom gaat mijn Monstera dood?

Het afsterven van een Monstera kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Te veel of te weinig water: Een van de meest voorkomende redenen voor het afsterven van Monstera is onjuiste watergift. Te veel water kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water de plant kan uitdrogen en doen verwelken.
  • Onvoldoende licht: Monstera's hebben helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Onvoldoende licht kan leiden tot langzame groei, het afsterven van bladeren en een algemene verzwakking van de plant.
  • Temperatuur en luchtvochtigheid: Monstera's gedijen het beste bij warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Koudere temperaturen en te droge lucht kunnen stress veroorzaken en de plant verzwakken.
  • Verontreinigde grond of pot: Slechte kwaliteit potgrond of een pot zonder drainagegaten kan leiden tot problemen met de wortels, wat uiteindelijk de gezondheid van de plant kan aantasten.
  • Ziekten en plagen: Monstera's kunnen worden aangetast door verschillende ziekten en plagen, zoals schimmelinfecties, spintmijten en bladluizen, die het afsterven van de plant kunnen veroorzaken als ze niet tijdig worden behandeld.

Door de groeiomstandigheden van je Monstera zorgvuldig te controleren en de juiste verzorging te bieden, kun je veel problemen voorkomen en de gezondheid van de kamerplant behouden.

Monstera Bruine Bladeren

Bruine bladeren bij een Monstera kunnen verschillende oorzaken hebben:

  1. Te veel direct zonlicht: Monstera's gedijen het beste bij helder, indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, wat resulteert in bruine plekken. Verplaats de plant naar een locatie met meer diffuse lichtinval.

  2. Te weinig water: Droge lucht of onregelmatig water geven kan leiden tot bruine bladranden. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft (niet doorweekt) en pas het water geven aan op basis van de behoeften van de plant en de omgevingscondities.

  3. Te veel water: Aan de andere kant kan overbewatering ook leiden tot bruine bladeren. Controleer of de potgrond goed gedraineerd is en laat de bovenste laag opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

  4. Lage luchtvochtigheid: Monstera's houden van een vochtige omgeving. Bij droge lucht kunnen de bladranden bruin worden. Gebruik een luchtbevochtiger of sproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Inspecteer je Monstera regelmatig om de juiste oorzaak van de bruine bladeren te achterhalen en pas indien nodig de verzorging aan om verdere schade te voorkomen.

Extra tip voor Monstera

Wij geven je graag nog twee extra tips voor het verzorgen van je Monstera:

  • Ondersteuning voor klimmen: Monstera's zijn natuurlijke klimmers en kunnen profiteren van ondersteuning om omhoog te groeien. Plaats een mosstok of een andere stevige structuur in de pot waarlangs de plant kan groeien. Dit zal niet alleen de groei bevorderen, maar ook voorkomen dat de lange stelen gaan hangen.
  • Regelmatig afstoffen: Omdat Monstera's grote bladeren hebben, kunnen ze stof verzamelen, wat de fotosynthese kan belemmeren. Af en toe de bladeren voorzichtig afstoffen met een vochtige doek helpt de bladeren schoon te houden en de gezondheid van de plant te bevorderen.

Nog meer verzorgingstips voor je planten:

Vorig artikel Olijfboom Verzorging