Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Sterke Kamerplanten Weinig Licht

Sterke Kamerplanten Weinig Licht

Kamerplanten kunnen een frisse en levendige sfeer aan elke ruimte toevoegen. Echter, niet elke kamer krijgt voldoende natuurlijk licht, wat een uitdaging kan zijn voor plantliefhebbers. Gelukkig zijn er verschillende sterke kamerplanten die goed gedijen in weinig licht. In deze blog beantwoorden we welke schaduwplanten goed gedijen in omgevingen met weinig licht.

Welke Kamerplanten Zijn Geschikt voor Omgevingen met Weinig Licht?

Kamerplanten die weinig licht verdragen zijn essentieel voor ruimtes waar ramen klein zijn, of waar het licht gedurende de dag minimaal is. Hier zijn enkele van de meest veerkrachtige opties:

  • Sansevieria (Vrouwentong): Deze plant staat bovenaan de lijst vanwege zijn robuustheid en vermogen om te gedijen in omgevingen met weinig licht. Sansevieria's zijn in staat om te overleven bij kunstlicht, waardoor ze perfect zijn voor kantoren en andere plekken met beperkt natuurlijk licht. Ze zijn niet alleen decoratief maar ook functioneel, omdat ze bekend staan om hun luchtzuiverende eigenschappen. Sansevieria's zijn gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig water, waardoor ze ideaal zijn voor drukke mensen of beginners in de plantenzorg.


  • Aglaonema (Chinese Evergreen): Met zijn prachtige bladtekeningen en variëteit aan kleuren is de Aglaonema een populaire keuze voor schaduwrijke hoeken. Deze planten gedijen goed in kamers met alleen indirect licht en hebben niet veel direct zonlicht nodig om te gedijen. Aglaonema's zijn niet alleen decoratief, maar staan ook bekend om hun vermogen om te overleven in omgevingen met constante temperatuur- en lichtvariaties. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en vragen slechts matig water, wat hen tot een veelzijdige keuze maakt voor diverse interieurs.

  • Dracaena (Drakenplant): Dracaena's zijn er in vele soorten en maten, waarvan sommige uitstekend zijn aangepast aan schaduwrijke omgevingen. Hoewel ze indirect zonlicht waarderen, kunnen ze ook gedijen in omgevingen met weinig licht. Deze planten zijn bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en kunnen goed overweg met drogere lucht, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende klimaten en binnenomgevingen. Dracaena's hebben een gematigde waterbehoefte en zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden, wat ze perfect maakt voor zowel beginners als ervaren plantenliefhebbers.


  • Aspidistra elatior (Kuipplant): Ook bekend als de Cast Iron Plant vanwege zijn taaiheid, gedijt deze plant goed in schaduwrijke hoeken en heeft hij weinig water nodig. Aspidistra elatior is bestand tegen diverse lichtomstandigheden, inclusief die met weinig natuurlijk licht, en kan ook goed gedijen in omgevingen met drogere lucht. Het is een langlevende plant die langzaam groeit en weinig onderhoud vraagt, wat hem tot een ideale keuze maakt voor mensen met een drukke levensstijl of voor diegenen die op zoek zijn naar een plant die weinig eisen stelt.

  • Scindapsus (Drakenklimop of Devil's Ivy): Een uitstekende keuze voor hangende manden of als klimplant langs muren, de Scindapsus gedijt goed in schaduwrijke omgevingen. Deze plant is bekend om zijn snelle groei en het vermogen om zich aan te passen aan verschillende lichtomstandigheden, inclusief die met weinig natuurlijk licht. Scindapsus is gemakkelijk te verzorgen en heeft slechts af en toe wat indirect licht nodig om goed te blijven groeien. Het is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een decoratieve plant die weinig onderhoud vraagt en zich goed aanpast aan diverse binnenomgevingen.

  • Calathea: Calathea's zijn bekend om hun opvallende bladtekeningen en gedijen uitstekend in omgevingen met indirect licht. Deze planten zijn beroemd om hun decoratieve bladeren met levendige groentinten en complexe patronen, variërend van strepen tot vlekken. Oorspronkelijk afkomstig uit tropische gebieden, voelt de Calathea zich het meest op zijn gemak bij matig licht, zoals in de schaduw of in kamers met weinig natuurlijke verlichting.

  • Cactus: Cactussen zijn uitstekend geschikt voor omgevingen met weinig licht vanwege hun vermogen om water op te slaan en te overleven in droge omstandigheden. Ze zijn perfect voor kamers met indirect licht of zelfs lichte schaduw. Cactussen zijn gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig water. Ze voegen een unieke esthetische uitstraling toe aan elke ruimte met hun diverse vormen en structuren.


  • Lepelplant (Spathiphyllum): Lepelplant, ook wel bekend als de Spathiphyllum, is een populaire keuze vanwege zijn elegante groene bladeren en witte bloemen. Deze plant gedijt goed in omgevingen met weinig licht en kan zelfs in de schaduw groeien. Het is een uitstekende luchtzuiveraar en vereist matig water geven om te gedijen. Lepelplant voegt een vleugje frisheid toe aan elke kamer met zijn weelderige groei en bloeiende karakter.

Deze planten zijn niet alleen decoratief, maar ook functioneel in het verbeteren van de luchtkwaliteit en het creëren van een groene omgeving in ruimtes waar daglicht beperkt is. Zorg ervoor dat je ze regelmatig inspecteert op waterbehoefte en hun groeiomstandigheden aanpast aan de specifieke omgeving om ze gezond en levendig te houden. Met de juiste zorg vinden deze planten het niet erg om in de schaduw te staan en zijn ze een blijvende aanwinst zijn voor elk interieur.

Vorig artikel Smalle Hoge Kamerplanten
Volgend artikel Verschil Yucca vs Dracaena