Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Dahlia Wanneer Planten

Dahlia Wanneer Planten

Dahlia's zijn prachtige bloemen die elke tuin opfleuren met hun levendige kleuren en unieke vormen. Om optimaal van deze bloemen te genieten, is het belangrijk om te weten wanneer je ze moet planten. In dit blog geven we je alle informatie die je nodig hebt om dahlia's succesvol te planten en te verzorgen.

Dahlia Bollen nu online bestellen:





Dahlia Bollen Planten

Het planten van dahlia bollen is een belangrijke stap om deze prachtige bloemen in je tuin te krijgen. Dahlia bollen kunnen het beste in het voorjaar worden geplant, zodra de kans op vorst voorbij is. In Nederland is dit meestal rond half mei. Hier zijn enkele tips voor het planten van dahlia bollen:

  1. Kies de juiste locatie: Dahlia's houden van zonlicht. Zorg ervoor dat je een plek in je tuin kiest die minimaal zes uur direct zonlicht per dag krijgt.
  2. Bodemvoorbereiding: Dahlia's gedijen goed in goed doorlatende grond. Voeg compost of goed verteerde mest toe aan de grond om de vruchtbaarheid te verbeteren.
  3. Plantdiepte: Plant de bloembollen ongeveer 10-15 cm diep, met de spruiten omhoog. Houd een afstand van ongeveer 30-60 cm tussen de bollen om voldoende ruimte voor groei te geven.
  4. Water geven: Geef de geplante bollen direct water. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat, om rot te voorkomen.

Dahlia Knollen Kopen Wanneer

Het kopen van dahlia knollen op het juiste moment is cruciaal voor een succesvolle bloei. Dahlia knollen zijn meestal verkrijgbaar in tuincentra en online winkels vanaf het vroege voorjaar. Hier zijn enkele tips voor het kopen van dahlia knollen:

  1. Timing: Koop je dahlia knollen vanaf maart of april (of zelfs mei bij een lange koude periode), zodat je ze kunt planten zodra het weer het toelaat.
  2. Kwaliteit: Kies knollen die stevig en gezond zijn, zonder tekenen van schimmel of rot. Vermijd knollen die zacht of verschrompeld aanvoelen.
  3. Variëteit: Er zijn talloze dahlia variëteiten beschikbaar. Kies een variëteit die past bij de kleur en grootte die je in je tuin wilt hebben.
  4. Bewaren: Als je de knollen eerder koopt dan je ze kunt planten, bewaar ze dan op een koele, droge plaats totdat je klaar bent om ze in de grond te zetten.

Dahlia Verzorging

De juiste verzorging van je dahlia's zorgt ervoor dat ze gezond blijven en rijkelijk bloeien. Hier zijn enkele essentiële verzorgingstips voor dahlia's:

  1. Water geven: Dahlia's hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef ze diep water, zodat het water de wortels bereikt. Vermijd echter overbewatering, want dit kan wortelrot veroorzaken.
  2. Bemesten: Voed je dahlia's elke vier tot zes weken met een gebalanceerde meststof om de groei en bloei te bevorderen. Vermijd te veel stikstof, omdat dit de groei van bladeren bevordert ten koste van bloemen.
  3. Ondersteuning: Dahlia's kunnen hoge stelen en zware bloemen hebben. Gebruik tuinpalen of andere steunen om de planten rechtop te houden en te voorkomen dat ze omvallen.
  4. Opruimen: Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloei te stimuleren en ziekten te voorkomen. Dit staat bekend als "deadheading".
  5. Bescherming tegen vorst: Dahlia's zijn niet winterhard. Graaf in de herfst de knollen op, verwijder de aarde en bewaar ze op een koele, droge plaats tot het volgende plantseizoen.

Met deze tips en richtlijnen ben je goed voorbereid om dahlia's in je tuin te planten en te verzorgen. Veel plezier met tuinieren en geniet van de prachtige bloemen die deze planten te bieden hebben!

Vorig artikel Olijfboom Verzorging