Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Hangplant Verzorgen

Hangplant Verzorgen

Hangplanten zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ze voegen ook een vleugje groen toe aan elke ruimte. Of je nu een beginner bent in het verzorgen van planten of een doorgewinterde plantenliefhebber, hier vind je alles wat je moet weten over hangplanten, van verzorgingstips tot veelgestelde vragen.

Wat zijn Hangplanten?

Hangplanten zijn planten die van nature hangende of kruipende groeiwijzen hebben. Ze worden vaak gekweekt in hangende potten of hangbakken, waardoor ze elegantie en groen toevoegen aan hoge of compacte ruimtes. Populaire soorten hangplanten zijn onder andere de Pothos, Hangende Lepelplant (Spathiphyllum), en de Kokodama Monstera Minima.

Hoe kies je de juiste Hangplant?

Bij het kiezen van een hangplant is het belangrijk om rekening te houden met de omgevingsomstandigheden zoals lichtniveau en luchtvochtigheid in je huis of kantoor. Sommige hangplanten gedijen goed bij indirect licht, terwijl andere meer zonlicht nodig hebben. Denk ook aan de grootte van de ruimte waarin je de plant wilt hangen en hoeveel ruimte de plant nodig heeft om te groeien.

Verzorgen Hangplant

Het is essentieel om voor hangplanten een waterdichte pot of hangmand te gebruiken om lekken te voorkomen. Hangplanten groeien vaak uitbundig en hangen elegant over de rand van de pot, wat bijdraagt aan hun sierlijke uitstraling. Om langdurig van deze prachtige hangplanten te genieten, is goede verzorging cruciaal, aangepast aan de specifieke plantensoort. De meeste hangplanten gedijen het best op een warme en lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit schadelijk kan zijn voor de plant. Regelmatig een kleine hoeveelheid water geven is meestal voldoende, ongeveer eens per week. Af en toe extra voeding geven stimuleert de groei en bloei van de hangplanten. 

Hangplanten Water Geven

Hoe vaak een Hangplant water geven?

Hangplanten hebben regelmatig water nodig, maar vermijd overmatig water geven. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de bovenste centimeter van de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Pas op dat je de plant niet laat uitdrogen, vooral in warmere maanden.

Voorkom Wateroverlast Hangplanten

Hangplanten kunnen water aan de onderkant laten druipen tijdens het water geven. Om te voorkomen dat je vloer nat wordt, is het raadzaam om de plant telkens naar beneden te halen voor het water geven. Laat de plant vervolgens uitlekken voordat je hem terugzet.

Gebruik Hydrokorrels Hangplanten

Om te voorkomen dat wateroverlast problemen veroorzaakt bij hoog hangende planten, kun je hydrokorrels in de pot stoppen. Deze korrels absorberen overtollig water en helpen wortelrot te voorkomen.

Wat is de beste plek voor een Hangplant qua licht?

De meeste hangplanten gedijen goed bij helder, indirect licht. Plaats ze in de buurt van een raam dat gefilterd licht ontvangt, zoals een raam op het oosten of westen. Sommige soorten, zoals vetplanten en cactussen, kunnen ook direct zonlicht verdragen, maar zorg ervoor dat ze niet te lang worden blootgesteld om verbranding te voorkomen.

Kun je Hangplanten snoeien of afknippen?

Ja, hangplanten kunnen worden gesnoeid of afgeknipt, afhankelijk van verschillende factoren zoals de groeiwijze van de plant, de gewenste vorm en de algemene gezondheid van de plant. Hier zijn de belangrijkste overwegingen:

Snoeien van Hangplanten:

  1. Verjonging en Onderhoud: Snoeien helpt bij het bevorderen van gezonde groei door dode, beschadigde of zieke delen van de plant te verwijderen. Dit helpt ook om de plant te verjongen en te revitaliseren.

  2. Bevordering van Vertakking: Door te snoeien kun je de plant stimuleren om zijtakken te ontwikkelen, wat kan resulteren in een vollere en meer weelderige groei.

  3. Beheersing van Grootte: Sommige hangplanten kunnen snel groeien en te lang worden. Door regelmatig te snoeien, kun je de grootte van de plant beheren en voorkomen dat hij te veel ruimte inneemt.

Afknippen van Hangplanten:

  1. Verwijderen van Lange Uitlopers: Hangplanten zoals klimop of pothos kunnen lange uitlopers ontwikkelen die uit hun hangmandjes of pot kunnen groeien. Het afknippen van deze lange stelen helpt de plant er netjes uit te laten zien en voorkomt dat ze te lang worden.

  2. Verwijderen van Beschadigde Delen: Als een deel van de plant beschadigd is door ziekte, plagen of mechanische schade, kan afknippen noodzakelijk zijn om verdere verspreiding van problemen te voorkomen.

  3. Stimuleren van Bloei of Gezonde Groei: Bij sommige plantensoorten kan het afknippen van bloemstelen na de bloei helpen bij het bevorderen van nieuwe bloemknoppen of gezondere groei.

Hoe te Snoeien of Af te Knippen Hangplant:

  • Gebruik schone en scherpe snoeischaar: Zorg ervoor dat je snoeigereedschap schoon en scherp is om schade aan de plant te minimaliseren.

  • Knip boven een bladknoop: Bij het snoeien van stengels, knip net boven een bladknoop om de plant aan te moedigen nieuwe groei te produceren vanaf dat punt.

  • Wees voorzichtig en gedoseerd: Snoei niet te veel van de plant tegelijk, vooral als het gaat om een groot deel van de plant. Het is beter om geleidelijk te snoeien om de gezondheid van de plant niet te schaden.

Het snoeien of afknippen van hangplanten kan bijdragen aan hun gezondheid, uiterlijk en algemene groei. Pas de snoei aan op basis van de specifieke behoeften en groeiwijze van jouw hangplantensoort voor de beste resultaten.

Welke potgrond is het beste voor Hangplanten?

Voor hangplanten is het belangrijk om een potgrond te kiezen die goed doorlatend is en tegelijkertijd voldoende voedingsstoffen bevat. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen voor het kiezen van de beste potgrond voor hangplanten:

  1. Goede Drainage: Hangplanten zitten vaak in potten of hangmanden waar water gemakkelijk kan weglopen. Daarom is een potgrond met goede drainage essentieel. Dit voorkomt dat water zich ophoopt bij de wortels, wat kan leiden tot wortelrot.

  2. Luchtigheid: Een luchtige potgrond helpt de wortels van hangplanten gezond te houden door voldoende zuurstof door te laten. Dit kan worden bereikt door een potgrond te kiezen die een mix van organisch materiaal zoals veenmos of kokosvezel bevat, samen met vermiculiet of perliet voor verbeterde luchtigheid.

  3. Voedingsstoffen: Hangplanten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en bloeien. Kies daarom een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen, zoals een mengsel dat organische compost of mest bevat. Dit zal de plant helpen gezond te blijven en te gedijen.

  4. pH-waarde: Controleer of de potgrond de juiste pH-waarde heeft voor de specifieke hangplantensoorten die je kweekt. De meeste hangplanten gedijen goed in een neutrale tot licht zure pH-waarde.

  5. Specifieke Behoeften: Sommige hangplanten hebben specifieke behoeften wat betreft potgrond. Bijvoorbeeld, orchideeën vereisen een speciaal mengsel dat luchtig is en goed water doorlaat. Zorg ervoor dat je de specifieke vereisten van jouw hangplant kent en daar de potgrond op afstemt.

Over het algemeen kun je kiezen voor een kwalitatieve universele potgrond die geschikt is voor de meeste hangplanten. Als je echter specifieke planten zoals orchideeën of cactussen kweekt, overweeg dan om speciale potgrondmixen te gebruiken die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften.

Welke hangplant groeit het snelst?

Als het gaat om hangplanten die snel groeien, zijn er verschillende opties, waaronder de Hedera (klimop), die bekend staat om zijn snelle groei en kruipende eigenschappen. Hier zijn enkele hangplanten, inclusief Hedera, die bekend staan om hun snelle groei:

Hangplanten die snel groeien:

Hier zijn enkele hangplanten, die bekend staan om hun snelle groei:

Hedera (Klimop):

  • Groeiwijze: Klimopplanten zoals Hedera helix groeien snel en hebben kruipende stengels, perfect voor hangmanden.
  • Verzorging: Ze gedijen goed in lichte tot halfschaduwrijke omstandigheden en hebben regelmatig water nodig.
Pothos (Epipremnum aureum):
  • Groeiwijze: Pothos groeit snel met kruipende stengels en weelderige bladeren, ideaal voor hangende potten.
  • Verzorging: Goed in indirect licht tot lichte schaduw en vereist regelmatig water geven.
Tradescantia Zebrina:
  • Groeiwijze: Tradescantia's hebben snelgroeiende, hangende stengels met kleurrijke bladeren.
  • Verzorging: Helder indirect licht en regelmatig water geven zijn belangrijk.
Chlorophytum comosum (Graslelie):
  • Groeiwijze: Graslelie heeft snelgroeiende, hangende bladeren en vormt vaak nieuwe plantjes aan uitlopers.
  • Verzorging: Helder indirect licht en regelmatig water geven zijn nodig.
Deze planten zijn uitstekende keuzes voor liefhebbers van hangplanten vanwege hun snelle groei en decoratieve uitstraling in hangmanden of potten.

Veelvoorkomende Problemen met Hangplanten

Hoe kun je overmatig droge lucht voor Hangplanten tegengaan?

Hangplanten gedijen vaak goed in vochtige omstandigheden. Als de lucht in je huis te droog is, kun je een luchtbevochtiger gebruiken of de planten regelmatig besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Hoe behandel je plagen en ziekten bij Hangplanten?

Inspecteer je hangplant regelmatig op tekenen van plagen zoals spint, bladluizen of schimmels. Gebruik indien nodig een milde zeepoplossing of een natuurlijke insecticide om plagen te bestrijden. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtstroom heeft en vermijd te veel vocht rond de bladeren.

Geniet van je Hangplanten!

Hangplanten zijn niet alleen prachtige decoratieve elementen, maar ze dragen ook bij aan een gezondere en meer ontspannen leefomgeving. Met de juiste verzorging en aandacht zullen je hangplanten gedijen en je ruimte opfleuren met hun groene schoonheid.

Vorig artikel Olijfboom Verzorging