Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Hoe stek je een Calathea?

Hoe stek je een Calathea?

Ben je op zoek naar een manier om je plantenverzameling uit te breiden? Overweeg dan om je geliefde Calathea te stekken! Met zijn prachtige bladtekeningen en luchtzuiverende eigenschappen is de Calathea een populaire keuze voor liefhebbers van grote kamerplanten. In deze blog zullen we je stap voor stap laten zien hoe je een Calathea kunt stekken en nieuwe kamerplanten kunt laten groeien.

Stap 1: Kies de Juiste Moederplant Calathea

Voordat je begint met stekken, is het belangrijk om een gezonde moederplant te kiezen. Selecteer een volwassen Calathea met sterke stelen en weelderige bladeren om ervoor te zorgen dat de stekken een goede start krijgen.

Stap 2: Bereid de Moederplant Calathea voor

Snijd een gezonde stengel af van de moederplant, bij voorkeur een met minstens twee of drie bladeren. Gebruik een scherp en schoon mes of snoeischaar om de stek te maken. Zorg ervoor dat je een schone snede maakt om de kans op infectie te minimaliseren.

Stap 3: Verwijder de Onderste Bladeren van de Calathea

Verwijder de onderste bladeren van de stek, zodat je een kale stengel hebt van ongeveer 5-10 centimeter lang. Hierdoor kan de stek gemakkelijker wortels ontwikkelen.

Stap 4: Plant de Stek

Plaats de stek in een pot met vochtige potgrond en druk de grond stevig aan rond de basis van de stengel. Zorg ervoor dat de stek rechtop blijft staan en geef hem een beetje water om de grond te settelen.

Stap 5: Zorg voor de Stek

Plaats de pot op een warme en lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt en mist de stek regelmatig om de luchtvochtigheid te verhogen.

Stap 6: Geduld en Zorg

Het kan enkele weken duren voordat de stek wortels ontwikkelt en begint te groeien. Blijf de stek regelmatig controleren op tekenen van groei en zorg ervoor dat hij voldoende licht en water krijgt.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je met succes een Calathea stekken en je verzameling grote kamerplanten uitbreiden. Veel plezier met stekken en geniet van het zien groeien van je nieuwe planten!

Calathea Verzorgen

Om een Calathea goed te verzorgen, geef je de plant regelmatig water zodat de grond licht vochtig blijft en plaats je hem op een locatie met helder, indirect licht en een hoge luchtvochtigheid. Daarnaast is het belangrijk om de bladeren regelmatig te reinigen om de gezondheid van de plant te behouden. Lees meer over het verzorgen van een Calathea in deze blog. 

Vorig artikel Olijfboom Verzorging