Doorgaan naar inhoud
  • Gratis verzending vanaf €65
  • Beoordeeld met een 8.4
  • Gratis achteraf betalen
  • Altijd binnen 24u antwoord op vragen
  • Gratis verzending vanaf €65
Kalanchoë Verzorging

Kalanchoë Verzorging

Kalanchoë is één van de meest geliefde kamerplanten voor in huis – en dat is niet voor niets. Deze vrolijke plant met zijn kleurrijke bloemen en glanzende, vlezige bladeren is een echte sfeermaker in elk interieur. Bovendien is de Kalanchoë een sterke en onderhoudsvriendelijke plantensoort, waardoor hij ideaal is voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. In deze blog lees je alles over de verzorging van de Kalanchoë, zodat jij optimaal kunt genieten van deze prachtige vetplant.

Kalanchoë Water Geven

De Kalanchoë is van nature een vetplant en heeft dus weinig water nodig. Dat betekent dat je hem beter iets te weinig dan te veel water kunt geven. In de zomer mag de potgrond licht vochtig aanvoelen, maar laat de bovenste laag altijd eerst opdrogen voordat je opnieuw water geeft. In de winter is één keer per week vaak al voldoende – soms zelfs minder. Te veel water kan leiden tot wortelrot, dus zorg voor een pot met drainagegaten en giet overtollig water altijd weg.

Kalanchoë Sproeien

Sproeien is bij de Kalanchoë niet nodig. Omdat het een vetplant is, slaat hij water op in zijn bladeren en heeft hij geen behoefte aan extra luchtvochtigheid. Sterker nog, het nat maken van de bladeren kan schimmelvorming veroorzaken. Laat de bladeren dus gewoon met rust en focus op een goed watergeefritme via de potgrond.

Kalanchoë Standplaats

Een goede standplaats is essentieel voor een gezonde Kalanchoë. De plant houdt van veel licht en doet het uitstekend op een zonnige vensterbank. Hoe meer licht hij krijgt, hoe langer en uitbundiger de bloei. Vermijd echter felle middagzon direct achter glas in de zomer, want dit kan bladverbranding veroorzaken. Een plek met veel daglicht, zoals een oost- of westraam, is meestal ideaal.

Kalanchoë Buiten

In de zomermaanden kan de Kalanchoë ook prima naar buiten. Zet hem dan wel op een beschutte plek met voldoende licht, maar uit de volle middagzon en regen. Een balkon, terras of veranda is perfect. Zodra de temperatuur in de herfst daalt tot onder de 10 °C, haal je de plant weer naar binnen. De Kalanchoë is namelijk geen buitenplant voor het hele jaar.

Kalanchoë Winterhard

De Kalanchoë is niet winterhard. Dat betekent dat hij niet tegen vorst kan en absoluut binnen moet staan zodra het kouder wordt. Buiten sterft de plant al snel af als de temperatuur onder de 10 °C komt. Daarom wordt de Kalanchoë vooral als kamerplant gehouden. Wil je hem toch tijdelijk buiten zetten? Zorg dan voor bescherming tegen kou, tocht en regen – en breng hem tijdig weer naar binnen.

Kalanchoë Verpotten

De Kalanchoë is een langzaam groeiende vetplant, waardoor verpotten niet vaak nodig is. Toch komt er een moment waarop jouw plant letterlijk uit zijn pot groeit. Bijvoorbeeld als je ziet dat de wortels onderuit de pot komen, de plant topzwaar wordt of de potgrond snel uitdroogt. Dan is het tijd om je Kalanchoë een nieuw onderkomen te geven. Een iets grotere pot en verse grond zorgen voor nieuwe groeiruimte en een gezonde basis.

Wanneer moet je een Kalanchoë verpotten?

  • Als de wortels onderaan of bovenop zichtbaar zijn
  • Wanneer de plant uit balans raakt of begint te hangen
  • Als het water te snel doorloopt of de grond slecht water vasthoudt
  • Na aankoop, als de plant in een te kleine kwekerspot zit
  • Idealiter in het voorjaar – tijdens de start van de groeiperiode

Wat heb je nodig?

  • Een nieuwe bloempot met drainagegaten (ongeveer 10–20% groter dan de oude pot)
  • Potgrond voor vetplanten of cactussen (luchtig en goed doorlatend)
  • Een laagje hydrokorrels of potscherven voor onderin de pot
  • Een lepel, handschepje of je handen
  • Eventueel tuinhandschoenen

Stappenplan: Kalanchoë Verpotten

  1. Voorbereiden
    Zet alles klaar: nieuwe pot, verse grond en eventueel hydrokorrels. Zorg dat de nieuwe pot goed schoon is.

  2. Uit de oude pot halen
    Haal de Kalanchoë voorzichtig uit de oude pot. Houd de basis van de plant stevig vast en trek zachtjes. Komt hij moeilijk los? Knijp zacht in de zijkanten van de pot of draai hem om.

  3. Oude aarde verwijderen
    Verwijder voorzichtig een deel van de oude potgrond rondom de wortels. Laat de wortels zo veel mogelijk intact.

  4. Nieuwe pot voorbereiden
    Leg een laagje hydrokorrels of potscherven onderin de pot voor goede drainage. Vul daarna een laagje potgrond in de pot.

  5. Kalanchoë plaatsen
    Zet de plant in het midden van de nieuwe pot. Vul rondom aan met verse potgrond en druk het licht aan zodat de plant stevig staat.

  6. Water geven (met mate)
    Geef een klein beetje water, maar niet te veel – de wortels moeten wennen aan de nieuwe grond. Laat de grond daarna goed opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

  7. Even laten bijkomen
    Zet de plant de eerste paar dagen niet direct in de volle zon. Laat hem rustig acclimatiseren op een lichte, beschutte plek.

Tip Verpotten Kalanchoe:

Verpot bij voorkeur om de 2 à 3 jaar om de aarde te verversen en de wortels voldoende ruimte te geven. Zelfs als je Kalanchoë nog prima in zijn pot past, kan verse grond de gezondheid en bloei stimuleren.

Kalanchoë Stekken

Wil je je Kalanchoë vermeerderen? Dat kan heel eenvoudig! Deze plant is namelijk uitstekend te stekken via blad- of stengelstekjes. Knip een gezond stuk van de plant af en laat het stekje een paar dagen drogen, zodat het snijvlak kan indrogen. Dit voorkomt rot zodra je het in de grond zet. Gebruik vervolgens droge, luchtige potgrond, bij voorkeur cactus- of vetplantengrond en geef in het begin weinig water. Zet het stekje op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na enkele weken ontstaan er wortels en groeit er een nieuwe plant uit.

Wil je precies weten hoe je dit stap voor stap aanpakt? Lees dan onze uitgebreide blog: Kalanchoë Stekken.

Kalanchoë Snoeien

Hoewel snoeien bij een Kalanchoë niet strikt noodzakelijk is, draagt het wel bij aan een compacte vorm, een verzorgde uitstraling én een langere bloei. Door regelmatig uitgebloeide bloemen en te lange stengels te verwijderen, stimuleer je de plant om nieuwe energie te steken in frisse groei en bloemvorming.

Waarom een Kalanchoë snoeien?

  • Voor een nettere, compactere plantvorm
  • Om nieuwe bloemvorming te stimuleren
  • Om zieke of vergeelde delen te verwijderen
  • Om te lange of slungelige stelen in te korten

Wanneer snoei je de Kalanchoë?

  • Na de bloei: knip de uitgebloeide bloemstelen weg
  • Tijdens de groei: wanneer de plant te hoog of scheef groeit
  • Het hele jaar door: voor het weghalen van beschadigde of gele bladeren

Stappenplan: Kalanchoë snoeien

  1. Gebruik schoon gereedschap
    Zorg altijd voor een scherpe en schone snoeischaar of een mesje om infecties te voorkomen.

  2. Verwijder uitgebloeide bloemen
    Knip de bloeistelen net boven het eerste bladpaar af zodra de bloemen zijn verwelkt. Dit voorkomt dat de plant energie verspilt aan oude bloei.

  3. Top lange stengels af
    Is de plant uit verhouding gegroeid? Knip lange stengels iets terug om een vollere vorm te behouden. Dit helpt ook bij het vormen van nieuwe zijscheuten.

  4. Haal lelijke bladeren weg
    Gele, slappe of beschadigde bladeren kun je gerust weghalen. De plant gebruikt zijn energie liever voor gezonde delen.

  5. Geef de plant rust
    Na het snoeien is het goed om de plant wat rust te gunnen. Zet hem op een lichte plek en geef met mate water zodat hij zich kan herstellen.

Snoeien Kalanchoe Extra tip :

Snoeiafval van gezonde delen kun je eventueel gebruiken om te stekken. Dat zijn twee vliegen in één klap!

Kalanchoë Giftig

Het sap van de Kalanchoë is licht giftig. Vooral voor huisdieren, zoals katten en honden kan de plant bij inname schadelijk zijn. De bladeren en het sap bevatten stoffen die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken bij dieren. Zorg er dus voor dat de plant buiten het bereik van nieuwsgierige viervoeters staat. Voor mensen is de plant in principe ongevaarlijk, maar contact met het sap kan bij gevoelige huid lichte irritatie geven.

Kalanchoë Grijs Blad

Merk je dat je Kalanchoë een grijzige waas op de bladeren krijgt? Dan is dat meestal een teken van schimmelvorming, zoals meeldauw. Dit komt vaak voor in een omgeving waar het te vochtig is of waar de luchtcirculatie beperkt is. Gelukkig is dit probleem goed te verhelpen als je er op tijd bij bent.

Mogelijke oorzaken van grijs blad:

  • Te hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig ventilatie
  • Water dat op de bladeren blijft liggen
  • Te natte of slecht drainerende potgrond
  • Te veel schaduw of een te donkere standplaats

Wat kun je doen bij grijs blad Kalanchoe?

  • Verplaats de plant naar een luchtigere, lichtere plek
  • Laat de grond goed opdrogen en geef minder water
  • Verwijder aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen
  • Gebruik een mild biologisch bestrijdingsmiddel bij aanhoudende schimmel
  • Zorg voor een pot met goede drainage om ophoping van vocht te vermijden

Blijf je last houden van het probleem? Dan kan het verstandig zijn om de plant te verpotten met verse, luchtige grond. Een gezonde, droge omgeving is de beste remedie én preventie tegen grijs blad bij je Kalanchoë.

Kan een Kalanchoë opnieuw bloeien?

Ja, een Kalanchoë kan zeker opnieuw bloeien, al vergt het iets meer aandacht. Nadat de bloei voorbij is, knip je de uitgebloeide bloemen weg en geef je de plant voldoende licht en rust. De plant heeft een rustperiode nodig om nieuwe bloemknoppen aan te maken. Sommige mensen zetten de plant tijdelijk op een donkere plek voor een paar weken (kortdagbehandeling), om de bloei te stimuleren. Met wat geduld en de juiste verzorging kun je dus jaar na jaar genieten van een hernieuwde bloei.

De Kalanchoë is niet alleen een prachtige, kleurrijke toevoeging aan je interieur, maar ook een plant die weinig vraagt en veel geeft. Met de juiste verzorging blijft jouw Kalanchoë langdurig gezond en bloeiend. Of je nu één plant hebt of meerdere soorten combineert, deze sterke vetplant brengt sfeer, kleur en een vleugje tropische charme in huis.

Vorig artikel Bromelia Verzorging
Volgend artikel Geraniums Verzorgen Buiten