Red je plant!
Vrees je dat je kamerplant dood gaat en ben je bang dat je hem niet meer kunt redden? Wacht nog even met afscheid nemen en lees verder. Het feit dat je plant er niet meer zo groen en stralend bij staat, betekent nog niet dat het einde nabij is. Veel planten zijn behoorlijk sterk en veerkrachtig en kunnen wel wat hebben. Blijf positief: met deze tips is er nog steeds hoop om je plant te redden!
Zes tips om je kamerplant te redden
Tip 1: Ken je plant
De sleutel tot het redden van je plant begint met een goed begrip van zijn behoeften en de juiste verzorging. Wanneer je plant het niet goed doet, ligt dit vaak aan de verzorging. Elke plant heeft unieke vereisten die sterk kunnen verschillen. Een Monstera of gatenplant heeft een andere verzorging nodig dan een Strelitzia Nicolai - paradijsvogelplant. Neem de tijd om je hierin te verdiepen en pas de verzorging indien nodig aan. Door te zorgen voor de juiste hoeveelheid water en de juiste hoeveelheid licht, zal je plant zeker opfleuren!
Lees meer over de verzorging van je specifieke plant in onze verzorgingsblogs via deze link.
Tip 2: Geef je plant minder of meer water
De meest voorkomende reden voor het sterven van planten? Overbewatering. Dit gebeurt vaak omdat de bovenlaag van de potgrond snel opdroogt, waardoor het lijkt alsof de plant water nodig heeft. Bij overbewatering worden de bladeren vaak geel en kunnen ze zelfs gaan rotten. Om je plant te redden, kun je het volgende proberen:
- Als je plant nog in de plastic kwekerspot zit, haal hem er dan uit zodat de kluit sneller kan opdrogen. Plaats deze bijvoorbeeld op een theedoek om het opkomen van rommel te beperken.
- Als je de plant al hebt overgepot, graaf dan de kluit uit en vervang het vochtige substraat. Wacht daarna even met water geven en geef vervolgens minder water.
- Een handige truc: steek wat tampons in de potgrond. Deze absorberen overtollig water uit de aarde.
Hier zijn drie tips om ervoor te zorgen dat je plant nooit te veel water krijgt:
-
Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond door je vinger ongeveer een centimeter diep in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Als het nog vochtig is, wacht dan nog even voordat je opnieuw water geeft.
-
Zorg voor goede drainage in de pot door ervoor te zorgen dat er voldoende gaten in de bodem zitten. Dit voorkomt dat water zich ophoopt in de pot en de wortels verstikt.
-
Geef water met mate en vermijd het geven van grote hoeveelheden water in één keer. Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven dan af en toe grote hoeveelheden. Dit helpt voorkomen dat de wortels te langdurig ondergedompeld blijven, wat kan leiden tot rot.
Heeft de plant te weinig water gekregen?
Wanneer de bladeren slap, rimpelig en donkerder van kleur worden, is het belangrijk om niet meteen een grote hoeveelheid water te geven! Bij overbewatering zullen de wortels het water niet meer opnemen en kunnen ze gaan rotten. Het is het beste om je plant geleidelijk te herstellen: geef regelmatig kleine hoeveelheden water en bouw dit langzaam op naar het juiste niveau. Op deze manier geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Tip 3: Zorg voor de juiste standplaats om de plant te redden
Als je plant niet zo happy lijkt, kan het zijn dat hij te veel of te weinig licht heeft gehad. Te veel licht herken je aan verbrande bladeren of bladeren met een rode tint. Zet de plant dan op een plek met wat minder direct zonlicht en geef hem een kleine hoeveelheid water.
Te weinig licht is moeilijker te herkennen aan de bladeren, maar als je plant al wekenlang niet groeit, staat hij waarschijnlijk te donker! Verplaats hem dan dichter naar het raam om meer licht te krijgen. Let op: in de winter is het normaal dat de meeste planten niet groeien, omdat ze in een rustfase verkeren. Deze tip is vooral relevant voor planten die normaal gesproken in de warmere maanden groeien.
Tip 4: Weerfactoren in overweging nemen
Het weer heeft een aanzienlijke invloed op planten! Ze gedijen over het algemeen beter in de lente en zomer, maar de verhoogde lichtintensiteit en warmte kunnen soms te veel worden. Bij extreme weersomstandigheden, zoals een hittegolf, is het verstandig om je planten te verplaatsen. Dit geldt vooral voor planten die normaal gesproken op een lichte of zonnige plek staan, omdat de felle middagzon ervoor kan zorgen dat ze uitdrogen. Om je planten te redden, plaats je ze verder weg van het raam.
In de winter kun je daarentegen je planten beter dichter bij het raam zetten. De lichtintensiteit is dan lager, waardoor elk beetje zonlicht welkom is.
Tip 5: Laat planten groeien door ze te snoeien
Heeft je plant veel dorre blaadjes of een stengel zonder bladeren? Dit zijn vaak situaties waarbij je je plant gemakkelijk kunt redden: stimuleer nieuwe groei door te snoeien! Door te snoeien investeert de plant zijn energie in het produceren van nieuwe bladeren in plaats van het behouden van oude. Je kunt ook snoeien om een plant te verjongen als hij er gewoon niet mooi bij staat. Door de plant kort te snoeien, geef je hem de kans om weer prachtig uit te lopen. Een extra tip: zoek eerst op hoe je specifieke planten het beste kunt snoeien of stekken!
Tip 6: Bewaak de plant tegen ongewenste beestjes
Als de bovenstaande tips niet hebben geholpen en je geen idee hebt wat er mis is gegaan, is de kans groot dat het niet aan jouw zorg ligt, maar aan ongewenste dieren. Ongedierte kun je herkennen aan bladschade, zoals verdroogde stipjes, gekrulde bladeren of vlekkerige verkleuringen. Als je dit opmerkt, kijk dan eens onderaan de bladeren of je kleine ronde of langwerpige beestjes ziet bewegen.
Kwamen onze tips (net) te laat om je planten te redden?
Heb je onze tips niet op tijd kunnen toepassen om je planten te redden? Soms is het gewoon niet anders. Misschien was het een kwestie van te veel water, een verkeerde standplaats of vervelende beestjes. Gelukkig staan er tal van nieuwe planten te popelen om een plekje in jouw huis te veroveren.
Bekijk al onze Kamerplanten!