Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Sansevieria Stekken

Sansevieria Stekken

Sansevieria, ook wel bekend als vrouwentong of slangenplant (vaak geschreven als sanseveria), is een populaire kamerplant vanwege zijn robuuste aard en aantrekkelijke uiterlijk. Het stekken van een Sansevieria is een eenvoudige en mooie manier om meer van deze prachtige planten te krijgen. In deze blog beantwoorden we graag een aantal veelgestelde vragen over het stekken van Sansevieria en geven we een stapsgewijze gids om je op weg te helpen.

Nieuwe kamerplant online kopen? Bekijk:




Welke Soorten Sansevieria kun je stekken?

Sansevieria, ook wel bekend als vrouwentongen of zwaardplanten, staat bekend om zijn eenvoudige verzorging en vermogen om zich gemakkelijk voort te planten. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten Sansevieria die je kunt stekken:

  1. Sansevieria Trifasciata: Dit is een van de meest voorkomende soorten Sansevieria, gekenmerkt door zijn rechtopstaande, langwerpige bladeren met donkergroene strepen. Het is een ideale plant om te stekken vanwege zijn robuuste karakter en snelle groei.

  2. Sansevieria Cylindrica: Deze soort staat bekend om zijn cilindrische, rechtopstaande bladeren die een opvallende architectonische uitstraling hebben. Het stekken van Sansevieria Cylindrica is vergelijkbaar met andere soorten en kan gemakkelijk worden gedaan door het snijden van gezonde bladsegmenten.

  3. Sansevieria Futura Superba: Dit is een compacte en decoratieve variëteit van Sansevieria, met brede, rechtopstaande bladeren met een lichte groene tint. Het stekken van Sansevieria Futura Superba is eenvoudig en kan worden gedaan door het snijden van gezonde bladeren en ze te planten in vochtige potgrond.

  4. Sansevieria Zeylanica: Deze Sansevieria-variëteit heeft langwerpige bladeren met een donkergroene kleur en lichte strepen langs de randen. Het stekken van Sansevieria Zeylanica volgt dezelfde algemene principes als andere soorten. 

  5. Sansevieria Mikado: Deze Sansevieria-variëteit onderscheidt zich door zijn unieke groeipatroon, met rechtopstaande bladeren die in een rozetvorm groeien. Het stekken van Sansevieria Mikado volgt dezelfde principes als andere soorten. 

  6. Sansevieria Fernwood: Deze variëteit van Sansevieria, bekend als de Fernwood, heeft puntige en langwerpige bladeren die een moderne uitstraling toevoegen aan elk interieur. Het stekken van Sansevieria Fernwood volgt dezelfde principes als andere soorten. 

Over het algemeen kunnen de meeste soorten Sansevieria worden gestekt door gezonde bladsegmenten of rozetten te snijden en ze te planten in vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de gesneden delen voldoende tijd krijgen om te drogen voordat ze worden geplant om rotting te voorkomen.

Waarom Sansevieria Stekken?

Het stekken van een Sansevieria heeft verschillende voordelen:

  1. Vermeerdering: Je kunt gemakkelijk nieuwe planten creëren zonder extra kosten.
  2. Gezondheid van de Moederplant: Het kan helpen om de moederplant gezond en in goede conditie te houden.
  3. Delen met Vrienden en Familie: Stekjes zijn geweldige cadeaus voor vrienden en familie die van planten houden.

Wanneer Sansevieria Stekken?

Sansevieria kan het beste gestekt worden in het voorjaar of de vroege zomer. Dit seizoen biedt optimale omstandigheden voor wortelgroei en algemene groei van de plant. Hier zijn enkele richtlijnen om in gedachten te houden bij het stekken van Sansevieria:

  1. Groei Seizoen: Het voorjaar en de vroege zomer zijn ideaal omdat de plant dan actief groeit. Dit vergroot de kans op succesvolle wortelvorming van de stekken.

  2. Gezonde Moederplant: Zorg ervoor dat je stekken neemt van een gezonde moederplant. Kies stengels die stevig zijn en vrij zijn van ziektes of beschadigingen.

  3. Temperatuur: Selecteer een dag met milde temperaturen voor het stekken, bij voorkeur wanneer de temperatuur stabiel is en niet te heet of te koud.

  4. Vochtigheid: Sansevieria gedijt goed bij gematigde luchtvochtigheid. Vermijd te hoge luchtvochtigheid, omdat dit kan leiden tot problemen zoals schimmel.

Door Sansevieria te stekken tijdens het groeiseizoen maximaliseer je de kans op succesvolle wortelvorming en gezonde nieuwe planten.

Benodigdheden voor het Stekken van Sansevieria

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

  • Een scherpe, steriele schaar of mes
  • Potten of stekbakjes
  • Potgrond of een mix van potgrond en perliet
  • Water
  • Geduld en zorgvuldigheid

Stappenplan Stekken van Sansevieria

1. Kies een gezond Sansevieria blad

Selecteer een gezond en volwassen blad van de Sansevieria. Het blad moet stevig zijn en geen tekenen van ziekte of schade vertonen.

2. Snijd het Blad af

Gebruik een scherpe, steriele schaar of mes om het blad dicht bij de basis af te snijden. Zorg ervoor dat de snede schoon en recht is om infecties te voorkomen.

3. Snijd het Blad in Stukken

Snijd het blad in stukken van ongeveer 5-10 centimeter. Zorg ervoor dat je de oriëntatie van de stukken onthoudt (welke kant naar boven en welke naar beneden was), want het is belangrijk dat je ze correct plant.

4. Laat de Stukken Drogen

Laat de stukken een paar dagen drogen op een schaduwrijke plek. Dit helpt de snijwonden te genezen en vermindert de kans op rot wanneer ze worden geplant.

5. Plant de Segmenten

Vul potten of stekbakjes met een goed doorlatende potgrond of een mix van potgrond en perliet. Plaats de gedroogde segmenten rechtop in de grond, met de snijwond naar beneden. Druk de grond voorzichtig aan rond de stekken om ze te ondersteunen.

6. Geef Water

Geef de grond licht water zodat deze vochtig, maar niet doorweekt is. Overmatig water kan leiden tot rot, dus zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd blijft.

7. Plaats op een Heldere, Indirecte Locatie

Plaats de potten of stekbakjes op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de stekken kan uitdrogen en beschadigen.

8. Wacht en Verzorg

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de stekken wortels en nieuwe groei beginnen te vertonen. Geduld is belangrijk tijdens dit proces. Blijf de grond licht vochtig houden en zorg ervoor dat de stekken in een stabiele omgeving blijven.

Veelgestelde Vragen Sansevieria Stekken

Hoe Lang Duurt het Voordat Sansevieria Stekken Wortelen?

Het kan variëren, maar meestal duurt het 4-8 weken voordat de eerste wortels zichtbaar zijn. Nieuwe bladgroei kan nog langer duren, soms wel enkele maanden.

Kan Ik Sansevieria Stekken in Water?

Ja, Sansevieria kan ook in water worden gestekt. Plaats de snijwonden van de bladsegmenten in een glas water, zorg ervoor dat de onderste 1-2 centimeter ondergedompeld is. Ververs het water wekelijks en wacht tot de wortels beginnen te groeien voordat je de stekken in potgrond overplant.

Wat Doe Ik Als Mijn Sansevieria Stekken Niet Groeien?

Controleer of de stekken voldoende licht en de juiste hoeveelheid water krijgen. Te veel of te weinig water kan wortelgroei belemmeren. Zorg ook voor een stabiele temperatuur en vermijd tochtige locaties.


Lees meer: Verzorging Sansevieria

Vorig artikel Olijfboom Verzorging