Doorgaan naar inhoud
Alleen deze maand: 5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
5% korting met code SEPTEMBER bij het afrekenen
Bijenplanten Top 10

Bijenplanten Top 10

Bijen spelen een essentiële rol in ons ecosysteem door het bestuiven van bloemen en gewassen, wat resulteert in de productie van voedsel voor zowel mens als dier. Het aanplanten van bijenvriendelijke tuinplanten is een geweldige manier om bijenpopulaties te ondersteunen en tegelijkertijd je eigen buitenruimte te verfraaien. Hier is een top 10 lijst van bijenplanten die niet alleen kleur en leven aan je tuin toevoegen, maar ook bijen aantrekken als een magneet.

Top 10 Bijenplanten

1. Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een populaire keuze onder bijenplanten vanwege zijn overvloedige en aromatische bloemen die bijen aantrekken met hun zoete geur. Deze vaste plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en zonnige locaties.

2. Salie (Salvia)

Salie staat bekend om zijn aantrekkelijke bloemen en is een favoriet onder bijen. Het komt in verschillende variëteiten, waaronder Salvia officinalis en Salvia nemorosa. Deze kruidachtige planten bloeien rijkelijk en vereisen weinig onderhoud.

3. Dropplant (Agastache)

Dropplant, ook bekend als Agastache, heeft langdurige bloemen die een overvloed aan nectar bieden voor bijen. Het is een waardevolle toevoeging aan elke bijenvriendelijke tuin en gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond.

4. Kattenkruid (Nepeta)

Kattenkruid, een robuuste vaste plant, trekt niet alleen katten aan, maar ook bijen met zijn bloeiende toppen vol nectar. Het gedijt in verschillende bodemtypen en bloeit het beste in de volle zon tot halfschaduw.

5. Hemelsleutel (Sedum)

Hemelsleutel, of Sedum, is een droogtebestendige plant met dikke bloemhoofdjes die bijen aantrekken, vooral in de late zomer en herfst. Deze succulente planten gedijen goed in zonnige, droge omstandigheden.

6. Knoopkruid (Centaurea)

Knoopkruid is een inheemse plant met bloemen die een overvloed aan nectar produceren en een waardevolle voedselbron zijn voor bijen. Ze groeien goed in diverse bodemtypen en gedijen in zonnige tot licht beschaduwde locaties.

7. Duizendblad (Achillea)

Duizendblad, met zijn pluizige bloemschermen, is een populaire keuze onder bijenplanten vanwege de overvloedige nectar die het biedt. Deze vaste planten zijn winterhard en gedijen goed in de volle zon.

8. Korenbloem (Centaurea cyanus)

Korenbloem, met zijn levendige blauwe bloemen, trekt niet alleen bijen aan, maar voegt ook kleur toe aan elke tuin. Ze gedijen het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond en volle zon.

9. Echinacea (Zonnehoed)

Echinacea, ook wel bekend als zonnehoed, heeft opvallende bloemen die niet alleen mensen, maar ook bijen aantrekken met hun nectar. Deze vaste planten gedijen goed in de volle zon tot lichte schaduw.

10. Klimop (Hedera)

Klimop biedt een waardevolle late nectarbron voor bijen in de herfst, wanneer andere bloeiende planten minder beschikbaar zijn. Het is een kruipende plant die goed gedijt in zowel zon als schaduw.

Hoe een Bijenvriendelijke Tuin te Creëren

  • Plant Diverse Bloemen: Kies een verscheidenheid aan bloemen met verschillende bloeiperioden om bijen het hele seizoen door van voedsel te voorzien.
  • Vermijd Pesticiden: Gebruik geen chemicaliën in je tuin die schadelijk kunnen zijn voor bijen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmethoden.
  • Zorg voor Schuilplaatsen: Bied bijen schuilplaatsen, zoals nestelplaatsen of bijenhotels, waar ze zich kunnen nestelen en beschermen.
  • Vermijd Dubbele Bloemen: Dubbele bloemen bevatten minder nectar en kunnen moeilijker toegankelijk zijn voor bijen.

Met deze top 10 bijenplanten kun je een bloeiende oase creëren die niet alleen bijen aantrekt, maar ook je tuin transformeert in een kleurrijk paradijs. Voeg ze toe aan je tuin en draag bij aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

Vorig artikel Verschil Strelitzia Nicolai en Reginae
Volgend artikel Top 10 Kantoorplanten